Alles over APK keuring

Oud genoeg voor je rijbewijs? Vergeet de APK autokeuring niet

Als je 15,5 jaar oud bent, mag je starten met het leren voor jouw theorie-examen. Vanaf deze leeftijd mag je namelijk meedoen met het theorie-examen voor de scooter, zodat je het praktijkexamen voor de scooter af kunt leggen als je 16 jaar oud bent en snel op jouw scooter rond kunt rijden.

Naast het feit dat je vanaf je zestiende een praktijkexamen mag doen voor jouw scooterrijbewijs en na het behalen van dit examen officieel op een scooter mag rijden, kun je vanaf deze leeftijd ook een APK check doen. Meer over het doen van een APK check, lees je in dit artikel.

Wat is een APK check?
De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring, ook wel bekend als de APK autokeuring. Dit is een verplichte keuring waarbij een specifiek voertuig wordt gecontroleerd door de garage, waarbij men kijkt of het voertuig voldoet aan de eisen van verkeersveiligheid en de uitstoot van uitlaatgassen en waarbij wordt gecontroleerd of het betreffende voertuig goed geregistreerd staat. Voertuigen als bedrijfsauto’s en personenauto’s moeten verplicht regelmatig gecontroleerd worden.

Is een APK check voor de scooter verplicht?
Het is niet verplicht om een scooter naar de garage te brengen voor een APK check, maar het kan zeker wel handig zijn om dit wel te doen. Zo kun je een scooter laten keuren voor je deze aanschaft, zodat je zeker weet dat jouw nieuwe aankoop een goede aankoop is. Daarnaast is het ook verstandig om als eigenaar van een scooter regelmatig naar de garage te gaan voor een APK check, zodat je altijd op een veilig voertuig rond kunt rijden en niet in de problemen kan komen met jouw scooter. Is jouw scooter namelijk (bijna) kapot, dan wordt dit meteen opgemerkt bij de APK check en kan dit probleem meteen opgelost worden. Zo voorkom je dat je met jouw gloednieuwe scooter langs de weg komt te staan en noodgedwongen naar huis moet lopen en heb je zo lang mogelijk plezier van jouw scooter.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.